Aramese Priester in Mosul onthoofd door Isis

priester Mosul

Een Aramese priester, die 7 maanden geleden door Islamitische Staat (IS) werd ontvoerd, is deze week onthoofd. De Aramese Beweging voor de Mensenrechten luidt de noodklok over de situatie van Aramese christenen in gebied dat door IS wordt bezet.

De Aramese priester Bulus Ya’qub werd deze week onthoofd in het Ghazlani Camp ten zuiden van Mosul, melden lokale media. Eerder werd zijn kerk al door IS-militanten opgeblazen.

Brute moordpartijen

De Aramese Beweging voor de Mensenrechten (ABM) luidt de noodklok over ‘brute moordpartijen’ op Aramese christenen die consequent buiten de media blijven.

Volgens ABM heeft IS de Syrisch-Orthodoxe kathedraal in Mosul tot een moskee ongevormd en zijn de kruizen van meer dan 30 kerken in Mosul verwijderd.

Verzwegen

‘Door deze moordpartijen te verzwijgen lijkt de Aramese christelijke minderheid in het noorden van Irak voor het Westen al dood en begraven te zijn en kan IS gewoon haar gang gaan om dit beeld ook in werkelijkheid om te zetten,’ laat de Aramese beweging in een verklaring weten.

‘In de ogen van veel zich bij de gebeurtenissen in Syrië en Irak betrokken Nederlanders lijkt het alsof alleen Koerden en Jezidi’s slachtoffer van ISIS zijn en blijft de grote groep Aramese christenen in deze regio onbenoemd.’

De vervolging van christelijke geestelijken in met name Syrië is sinds de opkomst van IS een groot probleem. Eerder verdwenen de Syrisch-orthodoxe en Grieks-orthodoxe aartsbisschoppen Yuhanna Ibrahim en Paulus Yazici spoorloos tijdens hun terugreis uit Turkije naar hun woonplaats Aleppo. Zij werden nooit meer teruggevonden.