Broeder Jacques Mourad ontvoerd in Syrië door IS

jacques mouradPERSBERICHT

WEER ARAMEES GEESTELIJKE DOOR ISIS ONTVOERD IN SYRIË

Enschede, 22 mei 2015 – Terwijl ISIS de ogen van de wereld op zich weet te richten door verovering en alom gevreesde verwoesting van het werelderfgoed in de ruïnes van het historische Palmyra, hebben ISIS-militanten gisteren ook broeder Jacques Mourad, de overste van het Aramese, Syrisch-Katholieke Mar Elian-klooster in de nabijheid van Homs ontvoerd. Deze ontvoering volgt op een serie gewelddadigheden tegen de burgerbevolking van de door ISIS veroverde stad Al Quaryatayn, waarover broeder Mourad per e-mail een bericht verspreidde, enkele uren voor zijn ontvoering. Al Quaryatayn ligt in de buurt van Sadad, een Aramese, christelijke enclave in Syrië dat anderhalf jaar geleden door jihadistiche groepen werd aangevallen en waar tientallen christelijke inwoners van de stad die zich niet op tijd uit de voeten konden maken zijn afgeslacht.

Het klooster van Mar Elian is verbonden met het uit de vijfde eeuw stammende Mar Musa klooster bij Damascus dat recent onder leiding van de Italiaanse broeder Paolo Dall’Oglio die twee jaar geleden eveneens door ISIS is ontvoerd. Het zijn slechts twee van de christelijke geestelijken die de afgelopen jaren door jihadisten in Syrië ontvoerd zijn. De bekendste van hen zijn de 25 maanden geleden ontvoerde bisschoppen van Aleppo, Mar Gregorios Yohanna Ibrahim van de Syrisch Orthodoxe kerk en Metropoliet Boulous Yazigi van de Grieks-Orthodoxe kerk. Van hen ontbreekt nog steeds elk spoor.

De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) heeft de afgelopen jaren onophoudelijk bij de Nederlandse politiek en het Nederlandse publiek aangedrongen op onderkenning van het feit dat de Aramese christenen, hun steden, kerken en geestelijk leiders in Syrië specifiek doelwit zijn van gewelddadigheden van ISIS en andere jihadistische organisaties. Een afgelegen Aramees, christelijk dorp, een klooster of een geestelijk vormt geen enkel strategisch doel in een strijd om gebied of verbindingswegen, maar moet gezien worden als een doelgerichte actie om de betreffende bevolkingsgroep duidelijk te maken dat hun aanwezigheid in het Midden-Oosten niet langer gewenst en getolereerd wordt.

Zonder enige overdrijving kan gesteld worden dat ISIS het karwei afmaakt dat het Ottomaanse Rijk 100 jaar geleden is begonnen met de Armeense Genocide waarbij destijds ook driekwart miljoen Aramese christenen zijn omgekomen. Degenen die wisten te ontkomen vestigden zich in het huidige Irak, Syrië en Libanon waar hun nakomelingen nu met de dood en met verdrijving worden geconfronteerd.

De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) doet voor de zoveelste keer een dringend beroep op de Nederlandse politiek om deze genocide te stoppen voor het te laat is en alle krachten die op de een of andere manier steun geven aan de bewapening, training en financiering van ISIS – en die vooral in de Westerse bondgenoten Qatar, Saoedi-Arabië en Turkije gevonden kunnen worden – deze steun in te laten trekken. De internationale coalitie die afgelopen zomer werd gevormd om ISIS te bestrijden moet de daadwerkelijke bescherming van de burgerbevolking als prioriteit nemen en daartoe is een optreden vanuit de lucht volstrekt ontoereikend. Ook dit heeft de ABM reeds in oktober, tijdens de besluitvorming over de Nederlandse deelname aan deze internationale coalitie kenbaar gemaakt.

1630526-0