PERSBERICHT Enschede, 27 juni 2017
Turkije confisqueert op grote schaal Aramese eigendommen
Arameeërs raken kerken, kloosters en begraafplaatsen kwijt aan Turks ministerie voor godsdienst
ENSCHEDE –Ten gevolge van een nieuw decreet confisqueert de Turkse staat eeuwenoud Aramees cultureel erfgoed en draagt zij meer dan 50 kerken en kloosters met bijbehorende begraafplaatsen over aan het Turkse ministerie voor godsdienstzaken (Diyanet).
De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) onderschrijft de uitspraak van Daniyel Demir, voorzitter van de Federatie van Arameeërs in Duitsland, in deze: “De thans plaats vindende op overvallen gelijkende grootschalige confiscaties in Tur Abdin in het Zuidoosten van Turkije zijn zonder precedent en hebben een onvoorstelbare omvang aangenomen. http://bvdad.de/index.php/pressemitteilungen/253-tuerkei-konfisziert-massenhaft-aramaeisches-eigentum-aramaeer-verlieren-kirchen-kloester-und-grabanlagen-an-die-tuerkische-religionsbehoerde
Uit gesprekken met de bestuursvoorzitter van het klooster Mor Gabriël rijst een beeld van complexe en ondoorzichtige maatregelen op, zoals overigens wel vaker het geval is met Turkse overheidsmaatregelen. In ieder geval lijkt het erop dat de meer dan 50 kerken en kloosters met bijbehorende begraafplaatsen die aan het Turkse ministerie van godsdienst worden overgedragen slechts het topje van de ijsberg zijn. Het zou er op neer kunnen komen dat Diyanet eeuwenoud Aramees cultureel erfgoed, zoals kerken en kloosters uit het begin van onze jaartelling aan derden kunnen overdragen en tot musea maar ook tot moskeeën kunnen omvormen.”
In navolging van de Federatie van Arameeërs in Duitsland roept ABM de Nederlandse regering op de Arameeërs bij te staan. Al jaren wijst ABM de Nederlandse regering en ook de Europese instellingen op de talrijke, systematische onteigeningsprocessen met betrekking tot Aramese kerken, kloosters en dorpen in het zuidoosten van Turkije. Daarbij gaat het niet alleen om de vloed van onteigeningspogingen inzake het Mor Gabriël klooster uit de vierde eeuw door Turkse instellingen en die nog steeds voortduren, maar ook op de confiscatie van de voormalige Syrisch-Orthodoxe bisschopszetel (St.Petrus-en-Pauluskerk) in Urfa (Urhoy / Edessa) afgelopen november.
De meermalen geuite inschatting van een verslechtering van de situatie is nu daadwerkelijk ingetreden. Tot op de dag van vandaag zijn de Arameeërs in Turkije niet als minderheid erkend en kunnen daarom hun rechten, zoals het elementaire mensenrecht op godsdienstvrijheid, niet uitoefenen. Zo is de verwerving, bouw of herstel van kerkgebouwen aan grote belemmeringen gebonden en een priesteropleiding of het onderwijs in de Aramese taal, de taal van Jezus Christus, tot op de dag van vandaag verboden. De situatie van de Aramese minderheid is aan toenemende rechtsonzekerheid en aan de willekeur van lokale bestuurders onderworpen.