Persbericht: WeAreN steunt christenen Irak en Syrië met selfies

weareNERMELO/’S-HERTOGENBOSCH – De beweging WeAreN start een landelijke bemoedigingsactie voor christenen in Irak en Syrië. WeAreN, een samenwerkingsverband dat gedragen wordt door 30 christelijke organisaties, wil Nederlandse christenen zo direct in contact brengen met hun geloofsgenoten in het Midden-Oosten. De ‘interactieve bemoediging’ wordt zaterdag 1 november gelanceerd in de Jaarbeurs Utrecht.

De beweging WeAreN ontstond in augustus na de massale vlucht van tienduizenden christenen uit het noorden van Irak. Als markering gebruikte Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) de Arabische letter ‘N’ waarmee het woord Nasrani – Nazarener, oftewel: christen – begint. WeAreN staat dan ook voor ‘We Are Nasrani’, ofwel: wij zijn (ook) christen. De beweging houdt christenen in Nederland op de hoogte van de situatie in Irak en Syrië, roept op tot gebed en actie, en helpt christenen hun solidariteit te uiten door o.a. het dragen van een T-shirt met het Nasrani- teken. “Onze gezamenlijke oproep tot gebed en actie leverde een overweldigend aantal reacties op”, zegt WeAreN-woordvoerder Arend Pleysier. “Meer dan 400 gebedsbijeenkomsten werden er de afgelopen drie maanden georganiseerd. Daarnaast hebben we ruim 4000 T-shirts verkocht, een hoeveelheid waar we nooit op hebben gerekend.”

Deze brede respons drong ook door in Irak, waar enkele van de aangesloten organisaties actief zijn. In vluchtelingenkampen in voornamelijk Erbil en Dohuk is noodhulp verleend en verteld over de vele steunbetuigingen en gebedsbijeenkomsten in Nederland. “Dat was echt een enorme bemoediging voor de christenen daar”, zegt Pleysier. “Het idee dat er helemaal in Nederland door duizenden mensen voor hen wordt gebeden vonden ze bijna niet voor te stellen en dat raakte hen oprecht.”

De volgende stap van WeAreN is een beeldbemoediging via de website www.WeAreN.nl. Bezoekers kunnen hun foto uploaden naar een uitgebreide galerij. “Hierdoor wordt direct en persoonlijk zichtbaar hoeveel mensen er in Nederland meeleven met de christenen in Irak en Syrië”, aldus Pleysier. “De foto’s drukken we op kaartjes die we meenemen naar Irak en Syrië. Om de christenen daar, in hun extreem moeilijke omstandigheden, te laten zien dat er duizenden mensen zijn die aan hen denken, en voor hen bidden en pleiten. Daarnaast hopen we op 26 november in Drachten een landelijke gebedsbijeenkomst te organiseren, waar bezoekers uit de eerste hand worden geïnformeerd over de huidige situatie in Irak.”

De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) stelt voor om op die selfies zichtbaar het Nasrani-teken te dragen door middel van de door Open Doors verspreide T-shirts of de door de ABM verspreide buttons. Deze laatste zijn nog steeds te bestellen bij ABM.

De lancering van de website met de eerste foto’s zal plaatsvinden op zaterdag 1 november in de Jaarbeurs Utrecht. Tijdens de jaarlijkse dag van Open Doors, een van de initiatiefnemers van WeAreN, zal er een speciale stand staan met een fotograaf. “Zo kunnen we een vliegende start maken met professionele foto’s”, zegt Pleysier. Daarnaast vertellen voorgangers uit Irak en Syrië over de positie waarin hun gemeenteleden verkeren. Enkele dagen later vertrekken vertegenwoordigers van WeAreN naar Irak om met de eerste resultaten de christenen een hart onder de riem te steken. De beweging hoopt op vele duizenden foto’s. Deelnemers kunnen vanaf 1 november hun foto uploaden en de galerij bekijken op www.wearen.nl.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Meer informatie over WeAreN, de 8 initiatiefnemers en de 22 ondersteunende partijen vindt u in bijgevoegde factsheet. U bent – na aanmelding – van harte welkom om de lancering van de bemoedigingsactie op 1 november mee te maken. Voor aanmelding kunt u contact opnemen met Arend Pleysier, arendp@opendoors.nl. Voor meer informatie over de bemoedigingsactie, de gebedsbijeenkomst en de beweging WeAreN kunt u contact opnemen met de woordvoerders van WeAreN: Arend Pleysier (0341-465047 / 06-47418810) en Dennis Peters (073-6130820 / 06-20138284) of via pers@WeAreN.nl.