OPENING TENTOONSTELLING ARMEENSE GENOCIDE EN ARAMESE SAYFO IN OPENBARE BIBLIOTHEEK ALMELO

PERSBERICHT

Almelo, 7 maart 2015 – Op donderdagavond 12 maart 2015 wordt om 19.00 uur in de Openbare Bibliotheek Almelo (aan het Baken 3) de door het Comité 1915 samengestelde tentoonstelling over de Armeense genocide en de Aramese Sayfo geopend. De genocidedeskundige dr. Anthonie Holslag, de voorzitter van de ChristenUnie-Tweede Kamerfractie Arie Slob, het Rijssense CDA-lid Susan Faal-Takak en Stire Kaya-Cirik, auteur van het boek “Echo van een onverwerkt verleden”, verzorgen interessante inleidingen tijdens de opening.

De tentoonstelling bevat foto’s, schilderijen en teksten van en over de georganiseerde massaslachting die dit jaar honderd jaar geleden naar schatting 1,5 miljoen Armeense en 750.000 Aramese burgers van het Ottomaanse Rijk het leven heeft gekost. De eerste staat bekend als Armeense genocide; de tweede wordt ‘sayfo’ genoemd; het Aramese woord voor ‘zwaard’, omdat veel Aramese slachtoffers door het zwaard zijn omgekomen. De tentoonstelling, die door leden van het Comité 1915 is samengesteld uit een grote hoeveelheid materialen, werd op donderdag 26 februari jl. in Rijssen geopend door de Patriarch van de Syrisch-Orthodoxe Kerk die eind februari in Twente op bezoek was en is vanaf 28 februari tot en met zaterdag 14 maart te zien in het gebouw van de Openbare Bibliotheek te Enschede. In de Openbare Bibliotheek Almelo zal de tentoonstelling van 9 tot en met 21 maart te zien zijn.

Op vrijdag 24 april vindt wereldwijd de 100-jarige herdenking van de Armeense genocide plaats en in Almelo gebeurt dat dan rond het vorig jaar onthulde Armeense Genocide Monument Almelo. Deze herdenking wordt voorafgegaan door een door het Comité 1915 georganiseerde Stille Tocht.

Het Comité 1915 is een uniek samenwerkingsverband van Aramese en Armeense organisaties in Twente met als doel de Nederlandse bevolking nader te informeren over de genocide die zich 100 jaar geleden in het gebied voltrok dat uitgerekend nu ook weer het toneel is van genocidale processen, hetgeen het belang van erkennen en herdenken alleen maar onderstreept. In Twente wonen circa 7.000 Armeense (25.000 in heel Nederland) en 20.000 Aramese Nederlanders.

Nadere informatie / niet voor publicatie:

Aziz Beth Aho             voorzitter Aramese Beweging voor Mensenrechten

Onik Gelici                  voorzitter Armeens Apostolische Kerk in Almelo

Jennete Koster            Openbare Bibliotheek Almelo