Presentatie rapportage ABM

ABM-affiche  7 maart 2014 JPEG

OLDENZAAL – op vrijdagavond 7 maart 2014 heeft de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) i.s.m. de Aramese vereniging in Oldenzaal (Savo) een informatie / interactiebijeenkomst over de rol van de Europese Unie en de Nederlandse regering bij de bescherming van de Aramese christenen in het Midden-Oosten georganiseerd.

 

Voor de vijfde keer brengt de Aramese Beweging voor Mensenrechten een jaarlijkse rapportage uit over de mensenrechtensituatie van Aramese christenen in het Midden-Oosten. Vanwege een grote hoeveelheid activiteiten begin 2013 over Syrië, heeft ABM deze traditie toen kort moeten onderbreken en vandaar dat de Mensenrechtenrapportage die op 7 maart 2014 gepresenteerd zal worden zowel het jaar 2013 als 2012 zal bestrijken.

Uit deze Mensenrechtenrapportage blijkt dat in de loop van die periode Aramese christenen vooral in Syrië van “gewoon” burgerslachtoffer in de daar woedende oorlog steeds meer specifiek doelwit is geworden in een steeds religieuzer wordende strijd.

Ook in buurlanden Irak en Turkije loopt specifiek geweld tegen de daar levende Aramese christenen de laatste maanden erg op en nemen uitspraken van extreem-islamitische leiders tegen christenen toe.

WP_20140307_004

Na de presentatie van de Mensenrechtenrapportage 2012-2013 door Aziz Beth Aho, voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten, werd hierop gereageerd door VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke en EU-parlementslid Peter van Dalen van de ChristenUnie, waarna de inleiders met elkaar en met de zaal in discussie gingen over de vraag wat Nederland en EU kunnen doen om de bedreigde Aramese christenen in Turkije, Irak en Syrië te helpen.

De belangstelling onder de bewoners van Oldenzaal groot. Diverse maatschappelijke en politiek partijen uit Oldenzaal en omgeving hebben de bijeenkomst bijgewoond. De reacties van de aanwezigen na de bijeenkomst was erg positief over de bijeenkomst. Jan Peters van Enschede voor Vrede heeft de avond voorgezeten.

 

http://www.twentejournaal.nl/artikel/25975–zoektocht-naar-bescherming-voor-aramese-christenen_3.html

DSC_0064

 

 

 

http://overijssel.christenunie.nl/k/n11735/news/view/630546/600614/fractie-bezoekt-avond-over-de-bescherming-van-aramese-christenen.html