17-4-14: Presentatie in Tweede Kamer over Turkse inmenging in Syriëconflict

Tweede_Kam_d4bb033779Gezamenlijk persbericht CDA, ABM en Jubilee Campaign

Steeds meer feiten wijzen erop dat Turkije betrokken is geweest bij de ontvoering van twee Syrische bisschoppen in april 2013. Bovendien zijn er aanwijzingen dat NAVO-lid Turkije wist van de aanval door Al Qaida rebellen op het Syrisch-Armeense dorp Kassab eind maart, of dat het land de rebellen daarbij zelfs actief geholpen heeft. Het CDA, de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) en mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign houden daarom op donderdag 17 april een hoorzitting in de Tweede Kamer, waarbij de Turkse onderzoeksjournalist Erkan Metin verslag zal doen van zijn onderzoek naar de betrokkenheid van Turkije bij de Syrische oorlog.

Bisschoppen ontvoerd

Op 22 april 2013 werden de Syrische bisschoppen Yuhanna Ibrahim en Paul Yazici ontvoerd toen zij van de Turkse grens op weg waren naar Aleppo. Hoewel de Turkse regering haar betrokkenheid altijd heeft ontkend, ontdekte journalist Erkan Metin dat de persoon die verdacht wordt van de ontvoering in de gevangenis van Istanbul zit. Volgens Metin is de dader, Abu Banat, bekend bij de Turkse veiligheidsdienst (MIT) die hem regelmatig van wapens had voorzien, en probeert het land te verhullen dat zij op de één of andere manier bij de verdwijningszaak van de bisschoppen betrokken zijn. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt: “Ik heb bewondering voor Erkan Metin, die tegen de stroom in, in het land met de meeste journalisten in de gevangenis, onafhankelijk en moeilijk onderzoek durft te doen.”

‘Turkije bewapent rebellen’

Nog schokkender was de aanval op het Armeense dorp Kassab aan Turks-Syrische grens, waar volgens ooggetuigen duizenden Al Qaida strijders over de Turkse grens kwamen en op vijf verschillende plekken de aanval openden. Professor Daoud Khairallah van de Georgetown University in Washington vertelde aan de televisiezender Russia Today dat ‘Turkije een lange geschiedenis heeft in het helpen van gewapende mensen van over de hele wereld die tegen het Syrische regime willen vechten’. Volgens hem helpt Turkije hen de grens naar Syrië over te komen en trainen ze de strijders.

Omtzigt: “Wij hebben grote zorgen over Syrië en het extremisme daar bij de rebellen, dat vooral van buiten Syrië komt en ook vanuit daar betaald, bewapend en getraind wordt.”

Nederlandse Patriot-eenheden in Turkije

‘Berichten dat Turkije, door luchtsteun te geven bij de aanval op het Armeens-Syrische stadje Kessab, met vuur speelt, zijn juist ook voor Nederland uitermate relevant omdat ons land met twee Patriot-eenheden in Turkije aanwezig is om het land te verdedigen tegen een mogelijke aanval vanuit Syrië’, zegt Aziz Beth Aho, voorzitter van ABM. ‘Op donderdag 17 april hopen we de Kamer meer te kunnen vertellen over de actieve rol die Turkije in de gewapende strijd in Syrië speelt,  in de hoorzitting met de Turkse onderzoeksjournalist Erkan Metin.’

affiche de Actieve Rol van Turkije in de oorlog in Syrië – 2014-04-15